.

Malý průvodce nákupem auto veterána. Tipy a zkušenosti

autor: | 29/04/2017

Možná jste o tom zatím pouze snili anebo možná jste zatím „jen“ obdivovali krásu auto veteránů na srazech, u přátel nebo v podobě modelů.

Ale zatím jste nezažili ten pocit sednout si za volant a vědět, že tenhle vůz je váš. A teď zvažujete koupi svého prvního auto veterána.

Mimochodem, víte, že veteráni mají svou přesnou definici? Veterán je „mechanicky poháněné silniční vozidlo minimálně 30 let staré, které je uchováváno a udržováno v historicky věrném stavu a není užíváno ke každodenní přepravě.“

V tomto článku se s vámi podělím o své zkušenosti, kde kvalitního auto veterána koupit a na co si dát pozor. A věřím, že mé tipy mohou být třeba užitečné i pro ty, kteří se chystají svou sbírku retro aut rozšířit.

Začněte na internetu

V dnešní době je samozřejmě základním zdrojem informací internet. Doporučuji podívat se třeba na tyto tři weby:

Počítejte s tím, že český trh auto veteránů je relativně malý a rozhlédnout se na zahraničních webech, zejména v Německu, vám hodně rozšíří obzory.

Další variantou, jak najít zajímavého veterána, je spojit se přímo s prodejcem, který se na historické vozy specializuje a třeba je zároveň i renovuje. Mé dva tipy:

Dobrým zdrojem informací zůstávají i časopisy zaměřené na veterány. Mně se osvědčily:

A pak jsou tu face-to-face možnosti: zajet na nějaký veletrh či výstavu a tam se na auto rovnou podívat anebo se zúčastnit aukce veteránů.

Rozum na prvním místě

Vím, jak je snadné se pro svůj vysněný model nadchnout, ale je taky důležité při nákupu postupovat uvážlivě a nekupovat první vůz, který jste viděli. Chladná hlava se vyplatí.

Když už vám nějaký auto veterán padne do oka, je nezbytné si ho pořádně osobně prohlédnout. Pokud nemáte dostatečné znalosti o veteránech, je vhodné si ke koupi přizvat nezávislého odborníka, který vůz prohlédne. Bohužel neexistuje seznam takový expertů, ale doporučuji obrátit se na nějakou (menší) autodílnu a tam se zkusit se zkušeným mechanikem domluvit, zdali by s vámi na autoveterána nepodíval.

Jestliže půjdete veterána prohlížet sami, rozhodně doporučuji pečlivě zjistit minimálně toto:

  • Zkontrolujte míru koroze vozu nejen na viditelných místech, ale také zespodu, okolo prahů a podběhů.
  • Ověřte si funkčnost startování a náběh motoru alespoň podle poslechu.
  • Zaměřte se na drobné nerovnosti mezi díly, například na velikost mezery mezi kapotou na obou stranách, na přechod mezi blatníkem a dveřmi. Ujistěte se, že přechod je plynulý a že některá část není podstatně níže.
  • Vyzkoušejte otevírání oken a další základní funkce (např. i rádio).
  • Prohlédněte sedačky, zdali odpovídají celkovému stavu vozu.

Při prohlídce auto veterána vyžadujte zkušební jízdu, kterou budete moci odřídit sami. Pokud vám prodejce svůj vůz zatím nechce svěřit, jeďte s ním a požádejte ho, aby před vámi vyzkoušel všechny rychlostní stupně, rychlé brzdění – a také aby na moment pustil volant. To proto, abyste zjistili, zdali auto nemá tendenci vybočovat.

A co chtít po prodávajícím?

  • Zeptejte se ho, jak často s veteránem jezdil poslední rok a kolik ujel kilometrů.
  • Požádejte ho o veškerou dokumentaci k vozu.
  • Zjistěte, zdali byl v poslední době na nějakých akcích (srazech), co tam s autoveteránem zažil a případně si nechte ukázat nějaké fotografie.

A ještě dva dobré tipy:

Pokud je prodávajícím soukromá osoba, vždy se snažte domluvit si setkání na místě, kde bydlí, nikoliv na volném (neutrálním) prostranství typu benzinové stanice. Vidět člověka i auto v autentickém prostředí vám pomůže při rozhodování.

Nezapomeňte si také ověřit identitu prodávajícího, nejlépe si vyžádejte kopii osobních dokladů.

Dobré rady pro nákup auto veterána v zahraničí

Budete-li nakupovat v zahraničí, buďte také opatrní a jestliže dobře nemluvíte daným jazykem, přiveďte si někoho, komu důvěřujete a kdo daným jazykem vládne.

K ceně vyjednané v zahraničí nezapomeňte připočítat i náklady na převoz. Retro auto si můžete převézt buď sami (musíte si u prodejce dohodnout dočasnou registrační značku a povinné ručení), nebo za pomoci odtahové služby. V takovém případě dohlédněte i na nakládku a vykládku vozu, ať se s vaším veteránem opravdu zachází jako v rukavičkách.

Jestliže se dohodnete, stačí vám k právnímu ošetření prodeje obvykle jen běžná kupní smlouva. Aby mohl být vůz veden jako veterán, je nutná klubová testace, podrobnosti najdete na webu Federace klubů historických vozidel.

Pro přihlášení veterána je nutné mít uzavřené povinné ručení u jakékoli pojišťovny nabízející tuto službu. Bohužel problémem je pojištění havarijní, do toho se pojišťovnám moc nechce.

Přeji vám každopádně šťastný výběr vašeho auto veterána!

Komentáře

Petr Burcal

Kontakty:
+420 727 964 113
info@oldtimerparking.cz