.

Kam s ním? Jak jsem vyřešil parkování veteránů

autor: | 21/04/2017

V minulém článku jsem zavzpomínal, jak vznikla moje láska k veteránům. Rád bych vám teď přiblížil, jak jsem se dostal až k vybudování garáže pro parkování veteránů v Liblici u Mělníka. Podělím se s vámi i o tipy, jak si užít hezký den, když přijedete provětrat svůj historický vůz, který u nás bude mít své bezpečné místečko.

Fandit veteránům, to je něco jako závislost, což asi mnozí z vás dobře znají. Máte jednoho a už spřádáte plány na nákup dalšího kousku do sbírky. Pokukujete po modelech na srazech, hledáte si informace na internetu, plánujete, jak by se vyjímal ve vašem soukromém vozovém parku. 

Kam s ním?

Když vlastníte jedno retro auto, nebývá s tím ještě problém. Necháte ho u sebe v garáži nebo mu zkrátka najdete nějaké místo třeba u příbuzných ve stodole. Ale jakmile plánujete dalšího veterána, vyvstane nerudovská otázka „Kam s ním?“.

Přesně tu jsem si položil, když jsem zvažoval, které veterány bych si pořídil vedle své první Volhy 21.

Domů se další auto nevejde, na ulici ho jen tak nechat stát nemůžu a dát ho na veřejné parkoviště, byť někam pod závoru, se mi nezdálo bezpečné. Stejně tak jsem neměl moc chuti ho svěřit někam do haly velkého servisu. Chtěl jsem mu dopřát důstojné a bezpečné místo.

Navíc veterán si zaslouží jemné zacházení, takže aby stál na dešti nebo dokonce sněhu, to samozřejmě nepřicházelo v úvahu.

A tak jsem pátral na internetu, jenže žádné takové místo, které by splňovalo moje požadavky, jsem neobjevil.

Zato jsem ale dostal nápad: proč nepostavit pořádnou garáž pro parkování veteránů, kde bych mohl mít svoje staré vozy a zároveň prostor nabídnout i dalším veteránistům? Přece nás musí být víc, kdo řešíme takový problém a pak se stane, že jedno historické auto máte tam, druhé zase jinde a mnohdy v nevyhovujících podmínkách.

Parkování veteránů se vším všudy

Měl jsem poměrně brzy jasno, jak by takové místo mělo vypadat a jaké by mělo mít parametry. Pustil jsem se tedy do hledání toho správného pozemku či stodoly. A pak jsem našel krásnou starou sýpku v obci Liblice nedaleko Mělníka. Byla v havarijním stavu, ale pořád v sobě měla jakéhosi ducha – a takové věci s atmosférou mám rád. Navíc mě uchvátilo místo – naproti zámek, vedle kostel, hasičská zbrojnice…

Bylo rozhodnuto!

Sýpku jsem koupil a pustil se do její rekonstrukce. Zajel jsem se pro inspiraci podívat do nizozemského Brummenu a do Drážďan, kde parkoviště pro veterány fungují také.

Za dva roky se mi podařilo z ruiny vytvořit budovu, která má moderní technologické vybavení, ale zvenku stále vypadá historicky a nijak tak nenarušuje ducha místa. Mám takové spojení tradice a modernity rád. A taky mám radost, že se mi podařilo sýpce vrátit smysl, byť trochu jiný než ten původní. Podívejte se na fotky.

Autoveteráni jsou u nás jako v bavlnce. Do prvního patra se dostanou autovýtahem, v celé budově je stálá teplota a vlhkost, každý veterán je pod dohledem online kamery. Můžete se tak na něj kdykoliv podívat. Parkoviště je prostorné, čisťoučké, zkrátka jsem ho udělal podle svých představ milovníka historických aut.

A hned jsem tam taky pár svých pokladů zaparkoval. Jestli chcete svého veterána garážovat také u nás, tady je aktuální přehled dostupných míst.

     

Vím, že mé vozy jsou zde v bezpečí a v perfektních podmínkách a vždy se těším, když se na ně jdu podívat nebo ještě lépe se projet. Je to skvělý relax.

Stačí mi někdy klidně i jen půlhodinka řízení, dívat se přes volant na přední kapotu, cítit pocit z jízdy, vnímat, jak se mnou auto komunikuje.

A miluju tu euforii, když vyjedu s otevřeným „kabriem“, je krásné slunečné počasí, při jízdě fouká vítr a já jedu…

Vzhůru na výlet nebo na sraz

Vyjet si s veteránem, to je prostě zážitek. Díky strategické poloze našeho parkování veteránů Oldtimer Parking máte příležitost si s vašimi vozy užít krásný den v okolí. Tady je pár mých tipů:

  1. Jen 10 kilometrů od parkoviště je Mělník. Doporučuju dojet na náměstí, kde váš vůz budou lidé jistě obdivovat. Z náměstí je to kousek na vyhlídku na soutok Labe a Vltavy. Můžete si tu třeba dát kávu nebo oběd.
  2. Když přidáte pár číslic na tachometru (28 km), dojedete do Roudnice nad Labem, pěkného městečka nedaleko Řípu. Roudnické náměstí je trochu do kopečka, ale když ho obkroužíte, určitě to nezůstane bez povšimnutí a pár lidí vám zamává nebo se aspoň s úsměvem ohlédne.
  3. O trochu dál, cca 40 km od parkoviště, je Bezděz. Projíždět se romantickou krajinou Máchova kraje pěknými silničkami je krásný zážitek. A pak se před vámi objeví kopec s hradem. Mimochodem, dobré pozadí pro fotku.
  4. S veterány samozřejmě jezdíme nejen na víkendový výlet, ale taky na srazy. Ten slavný v Brandýse nad Labem je od nás jen 18 km a o něco dál (47 km) jsou Litoměřice, kam se taky pravidelně sjíždí autoveteráni.
  5. No a za pozornost stojí i samotná obec Liblice. Najdete tu zámek z přelomu 17. a 18. století s restaurací, ubytováním i wellness, takže si můžete zařídit stylový pobyt a vzít vaši drahou polovičku na víkendové veteránské dobrodružství.

Přál bych si, aby se vám tady líbilo. Snažil jsem se udělat pro veterány ten nejlepší domov a rád vás v něm taky uvítám.

Komentáře

Petr Burcal

Kontakty:
+420 727 964 113
info@oldtimerparking.cz