.

Sraz veteránů: Z Horních Počernic až na stopu Slánského Oriona

autor: | 08/05/2017

Cestu na sraz veteránů o prodlouženém víkendu  6. – 8. května jsem plánoval již vcelku dlouho dopředu.

Zaregistroval jsem se na dvě veteránské akce: Veterán Párty 2017, pořádané Klubem historických vozidlem Horní Počernice dne 6. 5.2017 a v pondělí 8. 5. jsem se chtěl vydat „Stopou Slánského Oriona“.

Poslední týden jsem bedlivě sledoval předpověď počasí, protože to nevypadalo moc dobře. Teplota nebyla moc vysoká a hlavně stále to vypadalo na déšť. A když prší, tak s veterány nechci moc vyjíždět. Nakonec ale měla být sobota nejteplejším dnem z celého týdne a to se skutečně potvrdilo, tak jsem vyrazil.

Veterán Párty 2017

Na tomto srazu veteránů jsem byl letos poprvé, ale dozvěděl jsem se (dokonce to byla jedna ze soutěžních otázek v rámci bodované jízdy), že tato akce je již sedmá v pořadí.

Svého nejstaršího veterána Citroen 15SIX jsem náležitě připravil, umyl, vyleštil a v sobotu ráno vyrazil do Chvalské tvrze v Horních Počernicích. Během dopoledne se veteráni začaly sjíždět a se svým veteránem jsem parkoval mezi dalšími krasavci.

Nepočítal jsem počty účastníků, ale celý park byl rázem plný krásných oldtimerů, bylo tam přibližně 30 vozů AERO, několik Tatrovek a mnoho dalších nablýskaných veteránů. Velmi příjemné bylo sledovat posádky vozů, kdy mnohé z nich byli také náležitě dobově oblečené.

Od jedenácté hodiny jsme začali vyjíždět na soutěžní kolečko. Cestou jsme se měli zastavit na zámku Ctěnice, kde bylo několik soutěžních úkolů.

Po zodpovězení soutěžních otázek a prohlídce zámku jme vyrazili dál až nazpátek do Chvalské tvrze.

Když se všichni účastnici úspěšně vrátili zpět, následoval jako jeden z bodů programu také přehlídka historických kočárků a v neposlední řadě módní přehlídka dobových kostýmů předváděných přímo posádkami vozidel. Některé obleky byly skutečně nádherné.

Po vyhlášení výsledků, kde jsem se bohužel nedostal ani na třetí, ani na druhé a vůbec ne na první místo, jsem se vrátil zpět do Liblic a veterána zaparkoval na následující akci.

XII. ročník srazu veteránů  ,,Stopou slánského Oriona“

Tuto akci již po dvanácté pořádal Orion Klub Slaný.

V pondělí ráno jsem se z Liblic vydal do Velvar, kde měl sraz veteránů začínat výstavou na náměstí Krále Vladislava. Již při příjezdu na náměstí jsem zjistil, že ani tato akce nebude komorní. Náměstí bylo plné veteránů a motocyklů.

Nejsem až tak velký vyznavač hromadných akci a zde bylo na mne lidí až mnoho. Ale to nevadí.

 

Po příjezdu jsem se zaregistroval a obdržel itinerář s vyznačením stanovišť, kde budou pořadatelé klást různé otázky a za špatné odpovědi jsme dostávali trestné body.

Trasa vedla z Velvar přes Peruc, Černčice, Koštice, Libochovice a cíl byl v Kostelci nad Ohří

Dohromady to bylo cca 60 kilometrů a cesta byla skutečně nádherná. Na Peruci jsme odpovídali otázky z historie, v Černčicích byli místní hasiči a testovali naše znalosti o hašení, v Košticích byl nádherný zrekonstruovaný mlýn, poslední stanoviště s otázkami bylo v Libochovicích. Víte například, jak je starý Oldřichův dub u Peruce? Měl jsem s sebou také pomocnici – dceru Lucinku – a společnými silami se nám podařilo na většinu záludných otázek odpovědět správně.

Z Libochovic to bylo již jen kousek do Kostelce nad Ohří, cílem byl Dvůr Perlová voda, kde je restaurace, pivovar a hotel… Kostelec nad Ohří znám velmi dobře, rodiče zde měli chalupu a tak jsem sem jezdil celé mládí. Jenomže když jsem tam jezdil jako malý, byl zde statek. Teď to vypadá hodně lépe.

Cestou nazpátek do Liblic stačilo jen natankovat a veterána opět umístit do prvního patra garáží Oldtimer Parking.

Přesedl jsem do svého normálního vozu a opět si uvědomil, jaký je rozdíl mezi řízením veterána a normálního auta. Jízda veteránem je vždy zážitek. Není to jenom vlastní jízda z bodu A do bodu B, ale je to sblížení se s dávno ztraceným časem. Být za volantem kusu historie a hledět dopředu přes kapotu a dvě chromová světla stojí za to…

Komentáře

Petr Burcal

Kontakty:
+420 727 964 113
info@oldtimerparking.cz