.

Rekonstrukce objektu pro parkování veteránů

autor: | 21/05/2017

Pořídit si několik veteránů je pěkná věc, ale bohužel jsem se  – protože nemám žádnou dostatečnou garáž na parkování – dostal do zásadního problému: „Kam s nimi?“

Tak jsem ve volném čase začínal prohledávat na internetu různé možnosti, kde bych se mohl s veteránem „ukrýt“. Našel jsem relativně mnoho parkovacích stání, některé se prezentovali jako bezpečné. Jenomže když jsem se byl podívat, co se pod pojmem zabezpečení skrývá a jestli bych mohl věřit, že můj veterán bude v bezpečí, setkal jsem se s realitou.

Asi si pod pojmem bezpečnost představujeme každý něco jiné. Ve mnou navštívených parkovištích se jednalo o vjezd a výjezd přes závoru na čip nebo jednoduchá plechová vrata na klíč. A vlastní místo bylo buď klasické stání jako v podzemních garážích pod nákupním centrem, případně jako lepší možnost byly tyto parkovací stání uzavřené buď průhlednou mříží nebo opět jednoduchými plechovými vraty se zámkem.

Dospěl jsem tedy k jednoznačnému závěru. Musím koupit nějaký objekt, kde bych si místo upravil podle mých představ.

Změnil jsem tedy hledání „pronájmu“ na „prodej“ a začal opět od začátku. Trvalo dlouho, než jsem byl konečně spokojený. Viděl jsem několik bývalých zemědělských usedlostí v havarijním stavu s obrovskou zátěží pro životní prostředí, viděl jsem několik stodol na konci města či vesnice, až nakonec jsem viděl bývalou sýpku přímo v obci Liblice naproti zámku.

Již když jsem přijížděl, věděl jsem, že toto je přesně ono. Centrální umístění, reprezentativní lokalita se zámkem, kostelem a parkem. Zkrátka vše kolem na mne hovořilo velmi pěkně a já to cítil.

S realitním agentem jsem navštívil sýpku i vevnitř, abych zjistil, že i vevnitř vypadá stejně zoufale, jako z venku.

Bylo tedy nad míru jasné, že kompletní rekonstrukce je jedinou možností. Přizval jsem si na prohlídku také odborníka – stavaře/statika – který mi také více méně naznačil, že je potřeba začít ihned, neboť stávající stav neumožňuje, vzhledem k necitelným zásahům předcházejícího majitele, dlouho vyčkávat. Sýpka by totiž asi další zimu nepřežila.

Objekt není památkově chráněn, tak by problém s rekonstrukcí být neměl. Se svým záměrem jsem seznámil také zastupitelstvo obce Liblice, kteří byli mým nápadem nadšeni a neměli problém mne se změnou celého využití objektu podpořit.

Majitel nebyl sice příliš vstřícný v případě jednání o ceně, kde jsem na základě skutečného stavu objektu požadoval razantní slevu. Jeho odpověď „….to bych to radši nechal spadnout a prodám kameny a vydělám více“ mne nechávala klidného. V duchu jsem se smál, když mi realitní agent volal po následující zimě a oznámil, že majitel s prodejem se slevou souhlasí 🙂

Pustil jsem se do toho naplno. Tedy abych se nevychloubal, pochopitelně jsem se do toho nepustil sám, ale zejména architekt a stavební firma  Intelstav, s.r.o.

Díky slíbené podpoře od obce trvala papírová část k získání stavebního povolení relativně krátký čas a rekonstrukce mohla začít.

Vzhledem ke stavu celého objektu bylo nutné podpořit statiku, věnec střechy dokola uzavřít, aby se budova neměla tendenci rozvírat do strany, opravit celou střechu. Do objektu bylo navezeno mnoho tun betonu a obrovské množství armatur…..

Práce bylo až až. Až tak dlouho, že někteří občané obce byli velmi netrpělivý a křičeli: „…jak je to zatracené možné, že to tak dlouho trvá?“ Ale rekonstrukce takového objektu, a to při maximálním zachování původních prvků, zkrátka jednoduchá není.

V průběhu rekonstrukce to vypadalo asi takto:

Pro zajímavost jsem také nechal natočit průběh záchrany historického krovu, který bylo nutné celý z objektu jeřábní technikou přemístit na zem, opravit a následně stejnou cestou vrátit na objekt:

Velmi hrubá časová osa

  • první prohlídka objektu 11/2012
  • nákup objektu 04/2013
  • záchrana střechy objektu 10/2013
  • vlastní rekonstrukce 10/2013 – 03/2015
  • kolaudace 03/2015
  • dokončení detailů osvětlení, nastavení inteligentního ovládání budovy do 06/2016

Při pohledu na danou osu každého napadne, proč to tak dlouho trvalo? Přiznávám se, je to moje první rekonstrukce takového rozsahu v životě a zároveň to nebyla moje hlavní náplň činnosti, tak jsem upřímně řečeno na nějaké termíny vůbec netlačil.

Ale nakonec je budova nádherná a pokud chcete vidět, jak to nyní vypadá, ozvěte se, milerád vás budovou provedu….

Petr Burcal

Komentáře

Petr Burcal

Kontakty:
+420 727 964 113
info@oldtimerparking.cz